Din 2022, mâncăm eclere, nu ecleruri!

Din 2022, mâncăm eclere, nu ecleruri!

Anul 2022 aduce modificări gramaticale! De anul acesta, copiii au „ore remediale” și merg la „afterschool”!

După 12 ani, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române, publică, la editura Universul Enciclopedic, o nouă ediție a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic, intitulată „DOOM 3”.

Limba română este în continuă schimbare, astfel că lingviștii au introdus peste 3500 de cuvinte noi în DOOM 3, dar și aproximativ 3000 de modificări aduse cuvintelor deja existente.

Formele de plural ale anumitor cuvinte au fost modificate, optându-se pentru formele cel mai des folosite de către români – ca de exemplu, nu mai mâncăm ecleruri, ci eclere, dat fiind că forma acceptată până acum dădea bătăi de cap multora.

Putem regăsi împrumuturi din engleză, influențate de limbajul folosit pe internet, care erau deja folosite în mod curent și care trebuiau normate, astfel că în DOOM 3 există cuvinte precum „advertorial”, „selfie”, „fakenews” sau „all-inclusive”.

Mai mult, noua ediție DOOM conține toată terminologia coronavirusului, câteva exemple fiind cuvinte precum “izoletă”, „coronaseptic” sau „anti-coronavirus”.

Potrivit lui Bogdan Lefter, decanul Facultății de Litere a Universității București, „lucrurile vor continua să se autofiltreze, încât din aceste 3600 de cuvinte, peste 16 ani, poate nu toate vor mai fi regăsite în DOOM”.

De asemenea, Adina Dragomirescu, directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, a precizat că, pe lângă noile intrări în DOOM, există și cuvinte din ediția precedentă, precum „oregano”, „chilli” sau „căpșunar”, care nu fuseseră introduse, deoarece circulau în registrul informal.

Așteptăm cu nerăbdare să vedem toate modificările introduse și suntem bucuroși că a fost făcut un pas înainte, iar gramatica limbii române va fi mai apropiată de limbajul folosit în viața de zi cu zi!

Previous article Next article